De motoren van MX5’s krijgen van de fabriek uit minder PK’s mee dan ze aan kunnen.
Standaard is de PK-kilo verhouding toch best wel gunstig, wat betekend dat een MX5 gewoon een lekker snelle auto is voor het geld.
Toch levert Mazda de MX5 een beetje tam af. Maar voor wie graag extra veel plezier wil beleven zijn er voor de NA en NB geen extra PK’s te koop in de chip-tuning wereld.
Chip-tuning kan je wel kopen voor de NC en ND; doen we ook voor je en ook op onze manier: maatwerk voor jou en je auto.
Dus je wilt extra PK’s
En liefst zo veel mogelijk. Maar als je gaat sleutelen aan je motor heb je geen mogelijkheid om de ECU (Engine control unit) te laten weten dat je andere onderdelen gebruikt, zoals je met een chip tuning wel zou kunnen.
En, als weldenkend mens wil je ook niet je motor constant tot het uiterst belasten, want hij moet wel betrouwbaar blijven. Je wilt gewoon alles: hij moet betrouwbaar blijven, sterker aanvoelen en daadwerkelijk flink wat extra PK’s en Nm’s leveren.
Maar hoe doe je dat dan?
We krijgen bij MX5 onderhoud best vaak auto’s binnen waarvan het motorblok te weinig PK’s levert.
Vaak ligt dat aan te weinig of slecht onderhoud in het verleden aan de motor of de auto.
Een goed onderhouden motor levert alle PK’s die in de folder staan gemakkelijk en langdurig.
Dus begin bij het begin: (laat) eerst de motor weer in goede staat brengen. Doen we graag voor je en, dat geeft jou én ons veel plezier: wij zijn ook liefhebbers en zien niets liever dan een mooi lopende MX5 met een blije eigenaar.
Heeft hij dan nog te weinig pit naar je zin?
Om je te helpen verdeel ik het tunen of “opvoeren” van je MX5 motor in vier categorieën:
- De eerste 15 PK’s zijn het makkelijkst, goedkoopst en succes verzekerd.
kijk [HIER] - Meer: tot 30PK. Hierbij moet je serieus geld gaan uitgeven, maar je hoeft niet gelijk voor 30 te gaan, je kan het ook opbouwen. kijk [HIER]
- Veel: Er is zo’n 60 à 70PK meer uit je auto te halen zonder dat je snel veel kapot maakt. Je zit dan al op 180-200 PK.kijk [HIER]
- De categorie “eigen risico”. Heel veel PK’s: tot wel 250 of meer. Dat merk je wel in de levensduur van je auto. kijk [HIER]
Achtergronden en techisch
Onderdelen zoals cold-air luchtinlaten of grotere injectoren doen eigenlijk niets anders dan veel geld en vaak ook PK’s kosten. Dat komt doordat de ECU van een NA of NB er niet mee om kan gaan. Altijd verlies dus.
Snelle nokkenassen doen wel iets vanwege het mechanische gedeelte. Maar ook daar haal je pas alles uit als je er ook een programmeerbare (tunen dus) ECU bij zet.
Waarom toch die programmeerbare ECU voor de NA/NB
De meeste van de snelle onderdelen werken op de vulling van je verbrandingskamer.
Een andere vulling van je verbrandingskamer vraagt ook een aangepaste ontsteking en brandstoftoevoer.
Dus als je ECU steeds hetzelfde programma blijft afwerken terwijl jij met mooie en dure onderdelen de situatie van de motor aanpast, heb je er niet zo veel aan.
De ECU is nu eenmaal geprogrammeerd rond een aantal vaste gegevens.
Voor alles wat je veranderd moet het programma van je ECU ook mee veranderen om er profijt van te krijgen (of zelfs om schade te voorkomen).
Sommige turbo’s en compressoren worden geleverd met een stukje elektronica die de standaard ECU “bijstuurd” zodat het geheel de kompressor/turbo ineens wel kan verwerken (Piggy Bag). Slecht nieuws: die zorgen alleen voor (wat van) de PK’s, maar verder is je motor voor normaal gebruik niet meer geschikt, en de slijtage zal extreem hoog worden.
Wat kan je met de ECU in de NC en ND?
Gelukkig kan je wel in die ECU’s komen met wat kunst en vliegwerk.
Alles wat je hier leest waar “stand alone ECU” staat, geldt dus niet voor de NC en ND, want die ECU’s kunnen we wél herprogrammeren voor je nieuwe onderdelen of de afstelling optimaliseren als je geen nieuwe onderdelen wilt.
Het mechanische gedeelte
Daarnaast moet je bij het wat verder opvoeren van de motor ook rekening houden met de grenzen van het ontwerp van de motor zelf.
De NA en NB motoren zijn wezenlijk anders dan de NC of ND.
Meer PK’s betekend grotere krachten. De onderdelen van de motor moeten die krachten wel aankunnen.
Tot ± 200PK (NA en NB) hoef je je weinig zorgen te maken. Dat kan de motor -mits zelf in goede staat- goed aan.
Daarboven wordt het snel aan te raden de motor zelf eerst opnieuw op te bouwen met sommige onderdelen zwaarder uitgevoerd dan standaard.
Krukaslagers en drijfstangen zijn de eerste onderdelen.
Een oliepomp die meer druk kan leveren en bescherming tegen onderdruk in de carterpan staat op de lijst voor circuit-auto’s.
Vanaf 250 PK moet je echt eerst de motor in topconditie brengen voor je die PK’s daadwerkelijk kunt gebruiken voor wat langere tijd.
Ieder MX5 blok kan 250 PK leveren, maar alleen in goede conditie kan hij het blijven doen.
Bij deze getallen wordt het belangrijk om te weten waar je de PK’s voor gebruikt, want dat bepaald dan weer welke onderdelen het zwaar krijgen en zwaarder uitgevoerd moeten worden.